Translate

sobota 27. decembra 2014

Marlenka
Tento zákusok patrí medzi TOP môjho tohtoročného vianočného pečenia :)).
Potrebné suroviny na medové pláty:
  • 400 g hladkej múky,
  • 250 g masla,
  • 300 g práškového cukru,
  • 1 polievková lyžica sódy bikarbóny,
  • 3 celé vajcia,
  • 3 polievkové lyžice medu,
  • trošku mlieka.
Na plnku si pripravíme:
  • 2 sladené salká,
  • 370 g zmäknutého masla.
Na zdobenie budeme ešte potrebovať hrsť vlašských orechov.

Ako prvé sa pustíme do prípravy cesta na pláty. Zoberieme si celé maslo, ktoré si dáme do hrnca, rozpustíme ho nad parou. Následne doň pridáme med, práškový cukor, celé vajcia (pridávam po jednom a zakaždým dobre premiešame), múku a sódu bikarbónu. Ak je cesto príliš husté, pridáme doň trochu mlieka. Takto pripravené cesto si odvážime a rozdelíme si ho na 3 rovnaké časti.  Zoberieme si plech, vystelieme ho papierom na pečenie a rozotrieme naň prvé cesto. Dáme piecť do vyhriatej rúry (175 stupňov) na 12 minút. Upečený plát bude vyzerať takto:
Takisto si upečieme zvyšné 2 cestá. Upečené pláty necháme poriadne vychladnúť. Následne každý plát orežeme. Z každej strany orežeme cca 2 cm. Tieto zvyšky následne podrvíme a použijeme ich pri zdobení hotovej marlenky.
 Teraz sa môžeme pustiť do plnky, ktorú spravíme jednoducho. Zmäknuté maslo dobre vymiešame so salkom (neuvareným!!). Hotovo! :)
Keď máme pláty vychladnuté, orezané a plnku pripravenú, môžeme sa pustiť do spájania :).
Zoberieme si prvý plát, ktorý potrieme 1/3 plnky. Malo by to takto vyzerať:
Potom priložíme druhý plát, potrieme ďalšou tretinou plnky. Uložíme posledný plát, ktorý celý (aj boky) potrieme zvyškom plnky. Nakoniec si zoberieme rozdrvené zvyšky plátov a rovnomerne nimi ozdobíme marlenku. Zoberieme hrsť orechov a poukladáme na vrch marlenky. 
Prajem dobrú chuť :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára